Om kantelegruppen

Helena Tuupanen-Häggström
Kantelegruppen är en trio bestående av Helena Tuupanen-Häggström med sina tvillingdöttrar Sandra och Anni. Helena kommer från en runosångarsläkt i Karelen. Hon har spelat kantele sedan barndomen och har länge verkat som solist och lärare. Helena fick en kantele i julklapp av hennes mamma. Mamman hade nämligen lagt märke hur ivrigt Helena spelade på blockflöjten som var ett obligatoriskt instrument i skolan.

Mamman tänkte att Helena kanske var musikalisk och att det vore bra att skaffa något instrument till henne. Helenas mormorsfar hade varit kantelespelare i Karelen så att välja Helena som ung kantelespelerskakantele var ett naturligt val. Modern tog ett lån och köpte Helenas första kantele.

Redan under samma kväll spelade Helena några melodier
med ett finger. Kantele var som skapt för henne.
Hon fick lektioner från kantelepedagogen Tyyne Niikko och
gjorde snabba framsteg. Så snabba att hon redan
efter bara några månader kunde börja spela i Karelska
Kanteleorkestern ledd av Tyyne Niikko.
Kanteleorkestern turnerade runt i Nord-Karelen
och i hela Finland, de gjorde också en kanteleskiva.
 
Vinnare av de finska kantelemästarskapen tre år i rad
Under sommarloven spelade hon för turisterna och bakade
karelska piroger på Runosångares Pörte i Ilomants vid
ryska gränsen. Hon vann Finlands mästerskap tre år i rad och
uppträdde som solist i Joensuu Symfoniorkester där hon
spelade solostämman i Sibelius Tanz Intermezzo på kantele.
Egentligen var den komponerad för harpa, men kapellmästaren Pekka Paasio tyckte att i Karelen kunde man lika gärna spela den på kantele.

Helena spelade Karelsk Svit av Pekka Paasio även i Joensuu Kammarmusikorkester. Hon uppträdde också som solist i Kouvolas Symfoniorkester. Helena var den första kantelespelare som spelade ny musik i Symfoniorkestern; Erkki Salmenhaaras Symfoniska Poem BFK 83. Vidare har Helena spelat musik av Prokofiev, Bach, Händel, Satie, Debussy för att nämna bara några.

Att ha med kantele i symfoniorkester var en stor sensation på 70-talet. Nuförtiden förekommer kantele mer i olika orkestrar och ensembler i Finland.
 
Kantelelärare
Under 1970-1972 var hon kantelelärare i Joensuu Musikinstitut, vilket var det enda musikinstitut i Finland som hade kanteleundervisning år 1970. Nuförtiden är det möjligt att studera kantelespel på ca 50 musikinstitut i Finland. Det finns även flera linjer i Sibelius-Akademin samt otaliga folkhögskolor etc.
 
Sedermera flyttade Helena till Sverige och har fortsatt att undervisa kantele inom föreningen Kantele- och Kalevala Vänner, vilken hon var med och startade år 1978.
 
Helena har även studerat flera andra etniska instrument, sjungit med i kör, gått en dirigentkurs i Riistavesi i Finland, körledarkurs i Orivesi i Finland, studerat på Stockholms Musikpedagogiska Institut samt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm på musikvetenskapliga linjen.
                                                              
Många konserter
Hon har turnerat i olika länder ensam och tillsammans med döttrarna Sandra och Anni i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike, Slovenien, Irland, Bulgarien, Lettland och Japan.

Helena spelade kantele i Kalevala-pjäsen på Stockholms Stadsteater
Kantele passar även utmärkt i teatersammanhang. Det fick stockholmarna erfara när Helena spelade kantele år 2003-2004 i Kalevala-pjäsen på Stockholms Stadsteater,
regisserad av Lars Rudolfsson. Pjäsen som spelades Bild från spelning på Etnografiska museet
på Stora scenen, hade över 30 utsålda föreställningar
och blev mycket omskriven i media.

Döttrarna Sandra och Anni
Sandra och Anni började spela 5-strängad kantele som
3-åringar och fortsatte med stor kantele när de var 6 år.
Redan som 5-åringar var de med om deras första
framträdanden med 5-strängad kantele, då uppträdde
de bl. a för kungen och drottningen och Finlands dåvarande president Mauno Koivisto på Skansen. Under åren har de
spelat på otaliga platser runt om i Sverige och Europa med sin mamma Helena. Ibland uppträder de också solo.
 
Under skoltiden gick de på Nacka Musikskola där de lärde sig att spela cello. De spelade cello i Nacka musikskolas orkester och har sjungit med i olika körer.
 
Sandra studerade ett år i Bulgarien och studerade där harpa för harpläraren Anna Maria Dean.


Program
Kantelegruppens repertoar anpassas efter spelningstillfälle, det spelas allt från modern, klassisk och folklig musik till romantiska melodier, ballader och visor.